top of page
Zoeken
  • Iris

Een jaar lang handen in de klei - Terugblik op 2022

Bijgewerkt op: 15 feb.

Allereerst nog de beste wensen voor het nieuwe jaar. Ik hoop dat jullie allemaal fijne feestdagen hebben gehad. Het nieuwe jaar is inmiddels alweer in volle gang, maar het leek mij leuk om nog even een terugblik te doen naar het afgelopen jaar. Er is namelijk zoveel gebeurd en veranderd in 2022, en voor 2023 staat er nog zoveel meer moois op de planning. Ga er lekker voor zitten, want het is een hele kluif ;)


In januari 2022 zat ik nog achter mijn draaischijf op het kamertje op de eerste verdieping van ons huis in Maarheeze. Dit was waar mijn keramiek avontuur begon, en waar het volledig uit de hand liep ;) De ruimte was erg klein, maar perfect om mee te beginnen en ik was al enorm blij om een eigen ruimte te hebben om met klei te kunnen spelen.


In februari kreeg ik mijn allereerste bestelling op maat. Ik mocht 2 gepersonaliseerde mokken met initialen maken. Dat was echt een feestje om te mogen doen. Daarnaast begon ik te werken aan mijn eerste eigen collectie bestaande uit o.a. mokjes, kommetjes, wierook schaaltjes en theelichthouders. Ik had zelf nog geen eigen keramiekoven, maar ik kon mijn werk laten afbakken op de keramiekcursus.Maart was een maand van veel verandering. Zo verhuisde mijn mini-atelier naar onze garage, waardoor er meer ruimte kwam om de keramiek te laten drogen en er kwam ruimte voor een eigen oven. In maart had ik dan ook eindelijk genoeg gespaard om mijn eigen keramiekoven te kunnen bestellen én er kwam een nieuwe draaischijf. Mijn eerste draaischijf was een tweedehandsje, wat fijn was om mee te beginnen, maar nu het klei-virus mij zo te pakken had was ik toe aan een nieuwe draaischijf. Ook stond ik in maart voor het eerst met mijn keramiek op een marktje: samen met Martine van COMMESOUP stond ik op de Halfvastenmarkt in Leende.

Dit was zo gezellig en leuk om te doen, dat we hier dit jaar waarschijnlijk weer te vinden zijn.


Begin april werd mijn nieuwe oven geleverd en druppelden er geleidelijk aan steeds meer bestellingen binnen. De oven werd dan ook meteen goed in gebruik genomen. Op een heerlijk zonnige middag in mei gaf ik samen met Martine demonstraties achter de draaischijf op de markt van Herenboeren Soerendonk, waarna de eerste vragen naar workshops volgden. Dat leek ons beide erg leuk om te doen, dus de eerste workshop handvormen volgde in juli.


Eind juli was mijn eerste collectie af en lanceerde ik de webshop. In de tussentijd waren we ook op huizenjacht geweest, en kregen we eind juli tot onze verassing te horen dat ons bod op ons nieuwe huis in Westerhoven was geaccepteerd. Zo konden we dichter bij onze familie gaan wonen, én kon ik een groter atelier aan huis creëren waar ik workshops en cursussen kan geven.


Vóórdat het inpakken van het atelier begon, mocht ik nog 3 hele bijzondere opdrachten maken. Een huwelijkscadeau voor een stel dat graag van bakken houdt; dat werd natuurlijk een gepersonaliseerde taartstandaard! Met aan de voorkant van de standaard de namen van het bruidspaar en aan de achterzijde de trouwdatum.Door mijn lieve (voormalige) buurvrouw werd ik gevraagd om een set van 3 urnen te maken, als laatste rustplaats voor haar overleden man, die wij zelf ook even hebben mogen kennen. Bij die vraag kreeg ik natuurlijk wel even kippenvel. Samen hebben we de mogelijkheden doorgenomen en is er een mooie set van 3 kleine urnen uitgekomen. Heel bijzonder en mooi om dit te mogen doen voor mijn buurvrouw en haar kinderen.


Als klap op de vuurpijl mocht ik een afscheidscadeau maken voor een lieve collega. En wat maak je voor iemand met hele groene vingers en een eigen pluktuin in Heeze? Een vaas om je eigen plukboeket in te zetten natuurlijk!

De maanden hierna kon ik me wat minder intensief met keramiek bezighouden, vanwege onze naderende verhuizing. Met het mooie vooruitzicht van een nieuw, groter atelier in m'n achterhoofd was dat natuurlijk niet zo'n grote opoffering ;) Omdat ik het toch niet kon laten maakte ik begin oktober nog wat leuke items voor een kleine kerstcollectie.


Op 1 december verhuisden Niels en ik naar het gezellige Westerhoven. Als mooie afsluiter van het jaar stond ik 21 december samen met Martine op de kerstmarkt in Bergeijk, wat een erg gezellige avond werd.


Ik kijk terug op 2022 als een supermooi jaar. Op keramiek gebied heb ik zoveel kunnen leren en ik heb veel fijne en lieve mensen mogen ontmoeten. Als ik zo terugkijk is er ook zoveel gebeurd in een jaar. Ik hoop dat 2023 nog zoveel meer moois te brengen heeft nu ik mijn droom achterna kan met het nieuwe atelier. Voor iedereen die mijn avontuur afgelopen jaar heeft gesteund in de vorm van een bestelling, like of reactie op Facebook of Instagram, bezoek op een van de marktjes of gewoon een gezellig praatje; bedankt!


Leuk dat je tot hier hebt meegelezen. Heb je een vraag, opmerking of tip voor me? Laat het me dan zeker weten via een reactie, per mail of via DM op Instagram. Hopelijk tot de volgende keer!


357 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page